Info inför besök om tovig päls

Håll pälsen fri från tovor

Hundar upplever ofta obehag av tovor i pälsen, vilka kan vara svåra att upptäcka. Därför är det viktigt att du går igenom pälsen regelbundet och noggrant. Om du upptäcker tovor på din hund måste dessa redas ut så att pälsen bibehåller sina skyddande egenskaper. Många tovor går att reda ut med hjälp av en tovutredare. Om din hund har tovor som sitter nära huden behöver de först kammas ut innan de kan klippas bort.

Sitter tovorna nära huden finns det risk att detta leder till hudirritation. Detta i sin tur ger upphov till ömhet, rodnad och i värsta fall sår. Det kan vara svårt att upptäcka dessa rodnader och mindre sår eftersom det oftast syns först när tovorna har klippts bort.

Det finns flera områden där komplikationer efter tovor lätt uppstår och exempel på områden är:

  • Öron
  • Ljumske
  • Underliv

Om tovorna blir större i omfång kan de även bli hårda och bidra till att blodcirkulationen försämras.

Förebygg tovor på bästa sätt

Det är otroligt viktigt att hundens päls är välkammad och fri från tovor så att hudkostymen förblir hel och fin samt helt utan ömhet och sår. Vi på Kellys erbjuder sköna behandlingar som förebygger tovor. Vi använder oss enbart av kvalitetsprodukter som är skonsamma för pälsen och jobbar med bekväma tekniker. I de fall hunden har tovor in mot huden så kan vi behöva att klippa ner pälsen för din hunds bästa. Vid mer extrem tovighet så krävs ett bad med lugnande schampo för att dämpa hudirritation/ klåda efter att tovor är avlägsnade.

Här på Kellys får du professionell guidning till hur du håller din hunds päls fin och fri från tovor. Vi rekommenderar gärna specifika hundtillbehör som underlättar för en bra pälsvård.